Video/ Teknologjia lexon virtualisht një letër të rrallë e cila ishte e vulosur 300 vite më parë

FRANCË– Një letër e postuar më shumë se 300 vjet më parë nga Parisi në Hagë, por asnjëherë e dorëzuar ose e hapur, është lexuar për herë të parë përmes rrezeve X dhe algoritmeve kompjuterikë, duke ruajtur palosjet komplekse të përdorura për ta kthyer letrën në zarfin e vet.

Letra u dërgua më 31 korrik 1697 nga Jacques Sennacques në Paris kushëririt të tij Pierre Le Pers, një tregtar francez në Hagë, duke kërkuar një kopje të vërtetuar të njoftimit për humbjen e të afërmit të tyre Daniel le Pers.

Sipas The Art Newspapper, asnjëherë nuk u dorëzua, por mbeti me qindra vite r mbylluar në një kuti lëkure në pronësi të postierit hollandez.

“Ndonjëherë e kaluara i reziston shqyrtimit”,- shkruan ekipi.

Trungu iu dha një muzeu postar në 1926, por u hap dhe studiua vetëm në dekadën e fundit nga Unlocking History Research Group, një ekip ndërkombëtar duke përfshirë historianë, konservatorë, shkencëtarë dhe inxhinierë kompjuteri, nga universitete duke përfshirë Leiden, King’s College London dhe Queen Universiteti Mary London, Instituti i Teknologjisë i Masaçusetsit dhe Yale.